La filosofia Win-Win

Parlem amb moltes persones, ja sabeu, ens agrada escoltar. Aquests dies hem escoltat moltes converses, converses de tots tipus i amb tota mena de persones, històries que feien riure històries que feien plorar, històries que desconeixíem, històries properes, històries llunyanes però totes amb una història en comú SÓN d’una mateixa ciutat, escrivim són en majúscules perquè són de veritat, la senten seva, s’identifiquen amb ella i la viuen molt intensament.
Curiosament quan escoltàvem ens arribaven missatges que descrivien el que per uns eren unes oportunitats i per altres eren amenaces. La pregunta és: com podia ser persones d’una mateixa ciutat amb passats comuns que visquessin una mateixa circumstància de dues maneres tan diferents?
Tot i que per la meva professió, mediadora, estic acostumada a fer que cada part vegi la seva part de realitat i que costi, sobretot quan estem en conflicte, veure fàcilment l’altra, sempre intento inculcar la filosofia del win-win, o sigui guanyar guanyar, que guanyis tu però que també guanyi jo.
Prou de «Farem les coses com jo digui!», «doncs no! Ho farem a la meva manera!». No ens embranquem en una lluita de poder; canviem el xip: jo vull guanyar i tu també, per tant, arribem a punts d’acord. Com?
• Discutiu les necessitats i no les solucions: el procés serà molt més constructiu.
• Ataquem els problemes… no les persones.
• Reconeguem les nostres diferències.
• Mostrem-nos oberts al diàleg.
Menys estrès i més guanys. Assegurat!
Conta una llegenda persa que, a l’iniciï dels temps, els déus van repartir la veritat, lliurant a cada persona una petita part. De tal manera que, per reconstruir-la, calgués posar el tros de cada un.
No hi ha part insignificant, innecessària. Totes resulten imprescindibles per reconstruir la veritat. Segons aquesta bella llegenda, veritat i comunicació serien dues cares d’una mateixa moneda.
Estem segurs que vosaltres també heu escoltat histories com aquestes, oportunitat, amenaça, ja ens direu.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *